3-in-1: vertel, schrijf, visualiseer

Wil je ook weleens een mooiere wetenschappelijke poster maken of een aantrekkelijkere presentatie geven, maar heb je geen tijd, zin of geld voor drie lange cursussen? Volg dan de 3-in-1-workshop van presentatiespecialist Marloes ten Kate, tekstexpert David Redeker en vormgeefwonder Guus Gijben. Zo werk je in één dag aan drie pijnpunten rond tekst, beeld en presentatie!

1. Vertel – Workshop elevator pitch
Na flink zweten en zwoegen is het zover: je hebt meerdere artikelen gepubliceerd en er is een poster of proefschrift onderweg. Als jij je verhaal binnen een minuut boeiend en begrijpelijk vertelt, dan ben je je eigen visitekaartje. Maar hoe hou je een elevator pitch? In dit deel van de workshop oefenen we een heldere en aanstekelijke manier van communiceren. Daardoor heb jij straks altijd je verhaal paraat. De trainer is Marloes ten Kate (www.marloestenkate.nl). Ze studeerde biologie en wetenschapscommunicatie en heeft jarenlange ervaring als wetenschapsjournalist en presentatrice bij radio en televisie. Daarnaast coacht ze wetenschappers bij het geven van pakkende lezingen.

2. Schrijf – Workshop vlotter schrijven
Je moet een samenvatting schrijven of een nieuwsbericht of een tekst voor een poster. Maar hoe? Tijdens de schrijftraining leer je, de naam zegt het al, vlotter schrijven. Je gaat zelf aan de slag en gebruikt daarvoor eigen teksten. Je leert hoe je met wat simpele ingrepen van een matige tekst een goede tekst kunt maken en hoe je snel tot de kern komt. De trainer is David Redeker (www.davidredeker.nl). Hij studeerde biotechnologie, werkte bij NWO en voor het maandblad Quest. Hij schreef duizenden persberichten, maakte tientallen artikelen en is ghostwriter van speeches, jaarverslagen en adviezen.

3. Visualiseer – Workshop datavisualisatie
Iedereen verzamelt steeds meer data tijdens het onderzoek. Hoe zet je deze grote hoeveelheden data om in bruikbare informatie en hoe maak je het voor de lezer visueel aantrekkelijk en inzichtelijk? Deze workshop geeft je handvatten om jouw onderzoeksresultaten op een inzichtelijke en visueel aantrekkelijke manier te presenteren. De trainer is Guus Gijben (www.proefschrift-aio.nl ). Hij studeerde aan het grafisch lyceum en aan de kunstacademie. Hij geeft al jarenlang vorm aan proefschriften, posters en flyers en helpt onderzoekers met het visualiseren van hun onderzoeksresultaten.

Hoe werkt het?
Marloes, David en Guus hebben de handen ineengeslagen en geven op elkaar afgestemde workshops van één dag waarin alle drie de onderwerpen aan bod komen. Je begint bijvoorbeeld in de ochtend met het onderdeel ‘Vertel’ en een kopje koffie. Rond de lunch werk je aan ‘Schrijf’. Bij de middagthee stort je je op ‘Visualiseer’. Het mooie van de 3-in-1-workshop is dat je in één dag aan drie belangrijke punten werkt die er vaak bij inschieten in je drukke bestaan als wetenschapper.

Contact
Marloes: marloes.ten.kate@gmail.com
David: david@davidredeker.nl
Guus: info@proefschrift-aio.nl